”En positiv kraft i och för östra Blekinge”
Sedan den 1 januari 2012 bedriver Jämjö GoIF ett unikt arvsfondsprojekt.
På konstgräsplanen i Jämjö och på skolgårdar i vårt närområde arrangerar projektet lekar, tävlingar, samarbetsövningar och rastaktiviteter med ett brett utbud av leksaker och idrottsmateriel.
Vi vill utveckla varje barns förmåga att leka och att aktivera sig fysiskt.
Verksamheten bedrivs i huvudsak på Jämjö Idrottsplats i anslutning till konstgräsplanen där flera barngrupper varje vecka kommer på besök.
På konstgräsplanen leker vi olika lekar och har roligt tillsammans.
När de organiserade lekarna är avslutade ges barnen möjlighet att fritt få leka med leksakerna.
Projektet gick den 1 Januari 2014 in på sitt tredje verksamhetsår och vi vill
tillsammans med alla barn och pedagoger göra 2014 till ett oförglömligt år.
Ansvariga för Jämjö GoIF:s arvsfondsprojekt är projektledare
Johannes Davidsson och projektadministratör Bengt Grönblad.
De grupper och skolor som idag är involverade på olika sätt i projektet är:
- Jämjö kyrkskola är en F-2 skola i Jämjö som är involverade genom att tre stycken fritids kommer till idrottsplatsen kontinuerligt.
Lönneberga (F-1) och Sörgården (Åk2) kommer tillsammans varannan fredag och Villa Villekulla(F-1) på onsdagar. Kyrkskolan är den största samarbetspartnern till projektet som deltar med flest barn. Varje onsdagsrast är jag på skolgården med leksaker och organiserade rastaktiviteter. - Jändelskolans mellanstadium (Åk 3-6)i Jämjö har en fritidsgrupp Klubben som kommer till konstgräsplanen varje tisdag och har gjort så sedan starten av projektet. Jag bedriver även rastaktiviteter på skolgården.
- Ramdala skola har ett fritids som heter Pluto som projektet samarbetar med.
Pluto kom till Jämjö IP med kollektivtrafik 11 gånger till idrottsplatsen under 2013 för lekar och aktiviteter. Rastaktiviteter bedrevs nere på skolan i organiserad form under höstterminen 2013. Då träffade jag samtliga klasser på skolan.
Vi kommer till höstterminen 2014 bjuda in Pluto till idrottsplatsen i regelbundna besök samt att rastaktiviteter kommer startas upp på skolan igen. - Ådalens förskola Jämjö har två aktiva grupper i Eken (3-5 år) och Björken (3-5 år) som kommer varje vecka till Jämjö IP.
- Tallets förskola Jämjö kommer till konstgräsplanen varje fredag med sina två avdelningar Ekorren (3-5 år) och Älgen (1-2 år). Tallets förskola har väldigt nära till idrottsplatsen.
- Paradisets förskola Jämjö har en fyraårsgrupp som kommer varje tisdag och avdelningen Grodan(1-2 år) besöker idrottsplatsen på onsdagar. Paradisets förskola har väldigt nära till idrottsplatsen.
- Skrävle fritids har jag besökt på plats en gång under 2013 för lekar och gruppen är inbjudna till Jämjö IP under höstterminen 2014.
- Sturköskolan har varit med alla sina klasser på Jämjö IP under två aktivitetsdagar i maj 2014. Under hösten 2013 hade jag en heldag i gymnastiksalen på Sturkö där jag fick träffa samtliga barn på skolan genom mina lekar. Jag delade även ut röda armband till alla barn med texten ”Jämjö GoIF:s Arvsfondsprojekt”.
- Torhamns skola har varit aktiva genom att fritids var här på ett soligt besök på idrottsplatsen i juni 2013. I november samma år var jag i gymnastiksalen i Torhamnsskolan vid två olika tillfällen där jag fick möjligheten att träffa samtliga klasser genom mina lekar.
Med Torhamns skola har samarbetet ökat och stärks inför höstterminen 2014.
Fritids har ambitioner att komma och besöka idrottsplatsen i större utsträckning till hösten och jag kommer börja med rastaktiviteter på skolan igen. - Fågelmara Skola har besökt idrottsplatsen vid två soliga tillfällen med sitt fritids.
En gång 2013 och den senaste gången var i juni 2014.
Rastaktiviteter startade upp på skolan under början av 2014 och jag kommer att fortsätta till hösten med fler roliga rastaktiviteter på skolan.
Arvsfondsprojektet i Jämjö var även en bidragande faktor till att Jändelskolans högstadium startade upp fotbollsprofilen på Jämjö IP under 2013.
Vi har under 2013 startat upp med organiserade rastaktiviteter på skolgårdar och i gymnastiksalar i vårt närområde.
Vi ser tydligt att behovet finns av att kunna erbjuda barnen organiserade aktiviteter på rasterna för att komma igång med leken som är väldigt viktig för
barnens utveckling.
Jämjö konstgräsplan är en optimal lekplats för barn.
Planen är mjuk och behaglig vilket ökar välbefinnandet och minskar skaderisken. Vi har stora ytor att röra oss på och vi kan vara många barn här samtidigt.
Planens betydelse för vårt närområde är stor då vi nu har helt nya möjligheter att utöva lek. Vi ser att spontanidrotten har utvecklas i samband med anläggandet av Jämjö konstgräsplan.
Vi har valt att satsa stort när det gäller användandet av lekutrustning.
Alla barn ska finna de leksaker som de uppskattar och har glädje av.
Vi vill inspirera barnen till lek och vi hoppas att lekförmågan utvecklas i samband med projektet.
Varje besök hos oss på Jämjö GoIF hoppas vi ska inspirera barnen till nya former av lek och rörelse. Vi hoppas att fler barn väljer att leka aktivt på sin fritid.
I de organiserade lekarna så har vi haft lekar som bolldatten, flaggleken, hinderbanor, stafetter och mycket mer.
Fantasin sätter gränserna och med konstgräsplanens storlek och med vårt lekmaterial finns alla möjligheter att ha roliga lekar på Jämjö konstgräsplan.
Vi tränar också mycket på barnens motorik.
Vi hoppas och tror att vi tillsammans genom möjligheterna i
Jämjö GoIF:s arvsfondsprojekt kan skapa goda framtidsutsikter för våra barn och ungdomar här i närområdet.Vi ser fram emot att utveckla ett nytt Jämjö med dig och alla andra med hjärta för barn och ungdomar och deras utveckling.
Vi gör det här tillsammans.
Vi ses på Jämjö IP!